Rév és Társai Gázipari Kereskedelmi Kft.

True Partner in Pressure

Fejfájás/Migrén

Ma Magyarországon nagyon gyakran tapasztal fejfájást a lakosság. Ebből jelenleg körülbelül egymillió ember szenved rendszeres migrénes fejfájástól, amely a nőket 3x gyakrabban érinti, mint a férfiakat. A legtöbb fejfájás agyi vérkeringési zavar következtében jön létre. A migrént megelőző tünetegyüttes például a részleges mikroelzáródások talaján alakul ki.

Hihetetlenül hangzik, de az agyi ereken átáramló vér mennyisége ilyenkor 25%-kal csökken, így az agy oxigén ellátása is hiányt szenved. Agyunk a belélegzett oxigénmennyiség 20% - át használja fel.

Annak jelentőségét, hogy az agy sejtjei (az összes sejtünk száma 37,2 trillió, ebből 86 milliárd agysejt) számára milyen fontos az oxigén, nem szükséges kifejteni (gondoljunk csak a szülés körüli oxigén hiányos csecsemőkre, vagy baleset során, ha nem kezdjük meg időben a mesterséges lélegeztetést, de ne menjünk messze, nézzük meg mi történik egy túlzsúfolt irodában, ha nem szellőztetnek.) Hogy is várhatnánk el magunktól, ilyen esetben, hogy helyt álljunk az iskolában, munkában, edzésen vagy otthon a család körében.

Egy londoni kutatócsoport vizsgálata tette egyértelművé, hogy milyen jótékony hatással van fejfájás esetén az oxigén. A vizsgálat a páciensek körében véletlenszerű besorolással történt (vizsgálati és kontroll csoport). 100% - os oxigén hatását vizsgálták placebóval (levegő) összehasonlítva. Az oxigént kapó páciensek 78%- ánál szűnt meg vagy csökkent elviselhető szintre a fejfájás, míg a levegővel kezelt csoportban csak 20%- ban volt jellemző.

Nem kívánatos vagy súlyos mellékhatás egyik csoportban sem volt tapasztalható. (Forrás: JAMA 2009; 302:2451-2457).

Oxigén hatására javul a vérkeringés ezáltal a hajszálerek oxigén ellátottsága, ez pedig megelőzhet agyvérzéses állapotokat, szívinfarktust, melyek akár magas vérnyomás talaján is kialakulhatnak. Mivel az oxigénhiány felelős a szív koszorúereinek elmeszesedésekor fellépő fájdalomért is, az oxigénszint emelése kínálhat megoldást is ezekre a problémákra.

Jó tudni:

Hordozható oxigén koncentrátorból több típus is rendelkezésre áll a felhasználók számára, melyekről érdemes tájékozódni bérlés vagy vásárlás előtt:

  • nem mindegyik készülék képes 90 - 95 % - os oxigén tisztaságot előállítani, némelyik csak 40 - 45% - ra képes
  • a garancia sok esetben korlátozott érvényű, magára a készülékre vonatkozik csak, valamint a garanciális idő gyártónként eltérhet (1,2,3,..5 év)
  • nem mind rendelkezik magyarországi szervízhálózattal, esetleges meghibásodás vagy karbantartás hosszabb időt is igénybe vehet
  • a készülékek karbantartására és annak költségére is érdemes figyelemmel lenni, sok készülékben a szűrőbetétet évente javasolják cserélni, melynek anyagi terheit a bérlő/vevő viselheti

 

A fent leírt információk kifejezetten csak tájékoztató jellegűek, készülék típusonként eltérhetnek! Ezért a pontos adatokat illetően, kérjük érdeklődjön az adott termék magyarországi gyártójánál, forgalmazójánál.


Hordozható Oxigén Koncentrátor

Az EasyPulse hordozható oxigén koncentrátor tökéletes választás, hiszen rendkívül könnyű, így bárhová magával tudja vinni, megőrizve ezzel mobilitását és szabadságát.

Bővebben

Stacionárius Oxigén Koncentrátor

A stacionárius készüléknek köszönhetően a hosszú távú oxigénterápiát igénylők saját otthonuk kényelmében kaphatják meg a kezelést.

Bővebben

Hordozható Oxigén Koncentáror

A Zen-O™ hordozható oxigénkoncentrátor célja, hogy a légzési rendellenességgel küzdő betegeket, mint a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), hatékonyabban tudják kezelni otthonaikon belül és kívül egyaránt.

Bővebben