Rév Gázipari Kft.

True Partner in Pressure

Orvosi maszkok, kesztyűk

Melyik maszkok védenek ténylegesen a koronavírustól? Hogyan válasszuk ki azt a megfelelő arcmaszkot, amely véd a cseppek ellen?

Kérjen ajánlatot!

Hogyan válasszuk ki a megfelelő arcmaszkot, amely véd a cseppek ellen?

Egy rossz maszk viselete nemcsak hamis biztonságérzetet kelt, hanem az életét is veszélybe sodorhatja. Ebből a cikkből megtanulhatja, hogy hogyan válassza ki az Ön számára megfelelő maszkot.

Az arcmaszkok eladása jelentősen megnövekedett azóta, hogy Szingapúrt 2013. június 17-én betakarta az indonéziai füstfelhő. Az arcmaszk készletek számos üzletben kifogytak állítólag és feltöltésére várnak.

De az üzletekben kapható általános arcmaszkok nem nyújtanak megfelelő védelmet a csepprészecskék ellen. Minden arcmaszkot sajátos céllal alakítanak ki, és a nem megfelelő maszk használata csak hamis biztonságérzetet és elenyésző valós védelmet nyújt.

Bemutatunk egy pár általános arcmaszkot, valamint néhány javaslatot a kiválasztandó megfelelő arcmaszkkal kapcsolatosan:

Sebészi maszkok

Az ábrán bemutatott általános sebészi maszkok a viselő saját testnedveinek felfogását célozzák, azaz a nyál és orrváladék felfogását, hogy megelőzzék a fertőző folyadékcseppek másokra való átterjedését.

Nem védenek a levegőben terjedő baktériumok, vírusok és finom részecskék belégzése ellen.

A sebészi maszkokon általában két tartópánt van, egy-egy mindkét szélén, amelyet a fülre kell akasztani. Egyes maszkok egy pánttal foghatók fel a fül fölött.

A sebészi maszkot megfázás, nátha vagy köhögés esetén kellene használnia vagy ha páciensekkel dolgozik.

A sebészi maszkok nem nyújtanak megfelelő védelmet a füstben vagy cseppekben lévő finom részecskék ellen.

Forrás: © 2010-2020  Bliss Air 

Légzésvédők

A légzésvédők avagy a légzőkészülékek olyan eszközök, amelyek tervezésük szerint védik a használójukat a káros por, füst vagy gáznemű anyagok belégzésétől.

A légzésvédők kétfélék lehetnek: eldobható és újrahasználható légzésvédők.

Eldobható légzésvédők

Eldobható N95 légzésvédő

Az eldobható légzésvédőkön az NIOSH vagy N95, N99, N100, R95, R99, R100, P95, P99 vagy P100 felirat látható.

A szám azt minimális lebegő részecskemennyiséget jelöli (százalékban), amelyet a légzésvédő ki tud szűrni. Például, ha egy légzésvédő N95-ös tanúsítással rendelkezik, képes kiszűrni az olajat nem tartalmazó részecskék legalább 95%-át.

Az eldobható légzésvédők, mint pl. a 3M N95 Légzőkészülék, legalább két megkötővel kell rendelkezzenek, egyik a fül alatt, míg a másik a fül fölött éri körül a fejet. Ez szorosabb és pontosabb illeszkedést biztosít, hogy megelőzze a részecskéknek a réseken való bejutását.

Lényeges, hogy a maszk szorosan az orr fölött és az áll alatt helyezkedjen el. A lazán megkötött maszk nem nyújt megfelelő védelmet.

Megfelelő használat esetén az eldobható légzésvédő védelmet nyújt a füst és páracseppek ellen.

 

Újrahasználható légzésvédők

Újrahasználható légzésvédők P100-as szűrővel

Az újrahasználható légzésvédőket a tűzoltók és a veszélyes vegyi anyagokkal dolgozók használják. Lehetnek teljes- vagy félálarcok.

A légtisztító funkcióval rendelkező újrahasználható légzésvédők, mint pl. a képen látható fél arcot fedő légzőkészülék, különböző szűrőkkel szerelhetők fel, amelyekkel a kívánt védelmi szint biztosítható. Például a bemutatott légzésvédővel használt rózsaszínű szűrő P100-as tanúsítvánnyal rendelkezik.

Az újrahasználható légzésvédők több különböző méretben elérhetők, általában kicsi, közepes és nagy méretben, hogy minden arcra illeszkedjenek. Ezek általában nem illeszkednek a kisgyerekek arcára.

Az újrahasználható légzésvédők egyik fő előnye az eldobhatókkal szemben az, hogy jobban fekszenek az arcon, szorosabban és kényelmesebben illeszkednek (ezért jobban is védenek), mint az eldobható légzésvédők.

Az eldobható légzésvédőkkel szemben az újrahasználható légzésvédőkön lévő szűrők több ideig tartanak, többször lehet ezeket használni és könnyedén cserélhetők.

Egyes újrahasználható légzésvédők egy alternatív levegőforráshoz is csatlakoztathatók, mint pl. nagynyomású gáztartályokhoz, teljes mértékben kiküszöbölve így a mérgező részecskék belégzésének veszélyét.

Megfelelő használat esetén az újrahasználható légzésvédők a legjobb védelmet biztosítják a füst és páracseppek ellen.

A világ a maszkok és a koronavírus elleni egyéb védőfelszerelések hiányával küzd, figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet vezetője február 7-én. A sebészi maszkok iránt különösen nagy a kereslet. De valóban hatékonyak? Milyen maszkok védenek ténylegesen a Covid-19 ellen?

Kolmi-Hopen egyike az egyszeri felhasználású orvostechnikai eszközök fő gyártóinak. Szokásos körülmények között a franciaországi gyárukban évente 150 millió sebészi maszkot és több mint 20 millió légzésvédőt gyártanak. Jelenleg, a növekvő kereslettel, több mint 500 millió maszk gyártására érkezett igénylés. Ezt Gérald Heuliez, a Kolmi-Hopen ügyvezető igazgatója nyilatkozta a francia AFP hírügynökségnek. Mindeközben az olyan vállalatok, mint a Foxconn arról beszélnek, hogy a hónap végéig 20 millió maszkot gyártanak, hogy kielégítsék a globális keresletet.

A járvány kitörése óta Kína és a világ többi része is megrohamozta a gyógyszertárakat, hogy sebészi maszkokat vásároljon. De a piacon különböző maszkokat lehet vásárolni, és nem mindegyik hatékony a vírus ellen. Tehát melyik maszk nyújt tényleges védelmet? 

Egy fertőző betegnek sebészi maszkot kell viselnie azonnal, amint felmerül a fertőzés gyanúja.

Európában a gondozóknak FFP2 vagy FFP3 légzésvédőt kell viselniük a részecskék és aeroszolok maximális szűrése érdekében akkor, ha egy fertőzött vagy fertőzésgyanús beteget gondoznak.

Az Egyesült Államokban az N95 légzésvédő kiszűri a levegőben szálló részecskék 95%-át, és ki tudja szűrni a baktériumokat és vírusokat, állítja az egyesült államokbeli Járványügyi Központ. Tehát a gondozók esetén szükséges az N, R vagy P osztályú légzésvédő viselete.

Eldobható vagy újrahasználható maszkot kell használni?

Honeywell légzésvédő cserélhető szűrőkkel (Tulajdonos: Honeywell) 

A sebészi maszkok eldobható orvostechnikai eszközök, amiket használat után megfelelő módon ártalmatlanítani kell. A légzésvédők (FFP / N, R vagy P) lehetnek eldobhatók vagy újrahasználhatók. Az utóbbi esetben a megtelt szűrőt cserélni lehet.

A sebészi maszk vagy a légzésvédő tényleges élettartamát a gyártó adja meg, A használat függvényében változhat. Általánosságban három és nyolc óra között változhat, a szennyező anyag koncentrációja, valamint számos más külső tényező függvényében, mint pl. a levegő nedvességtartalma, hőmérséklete, a belélegzett levegő mennyisége stb.

A gázszűrővel ellátott légzésvédők esetén, ha a viselő gázszagot érzékel, azonnal el kell hagynia munkaterületet és ki kell cserélnie a szűrőt. Hasonlóképpen a porszűrők esetén, ha a viselő a légzés nehezítettségét tapasztalja, azonnal el kell hagynia területet és ki kell cserélnie a szűrőt. Ezeket a maszkokat általában a vegyi anyagokkal dolgozók vagy a tűzoltók viselik.

Forrás : MedicalExpo e-Magazine © 2020