Rév Gázipari Kft.

True Partner in Pressure

 Oxigén (koncentrátorok)

 

Szeretne fellélegezni, szeretne tiszta fejjel gondolkodni, esetleg sportol vagy utolérte egy kis megfázás, netán komolyabb a baj? Jó helyen jár!

Életfolyamataink (sejtek születése, elhalása, tápanyagok bontása, káros anyagok kiürítése stb.) nagymértékben oxigén jelenlétében zajlanak, testünk sokmilliárdnyi sejtének éltető eleme, ezért nagyban befolyásolja vitalitásunkat, közérzetünket. A sejtjeink feladatukat mindenképpen ellátják, ha ezekhez az anyagcserefolyamatokhoz nem állna rendelkezésre kellő mennyiségű oxigén, úgy új energiaforrást keresnek. Ez a folyamat viszont felborítja a sejtanyagcserét, és sejtjeink nemkívánatos anyagokat, akár toxinokat is termelhetnek. Ennek következtében viszonylag rövid időn belül akár sok gyenge, egészségtelen sejt is keletkezhet, melyek elveszthetik védekező, alkalmazkodó képességüket.

A sejtek oxigénhiányos állapota sajnos kedvező egyes tumorsejtek kifejlődésének, hiszen a rákos sejtek egyes típusai oxigénhiányos környezetben is képesek fejlődni. Ugyanakkor az oxigénterápia nem csak a tumoros kórképek megelőzése esetén alkamazható, hanem a kemoterápia és sugárterápia kiegészítésére is megfelelő. Valamint sok más esetben is, melyekről weblapunk további almenüiben olvashat.

A légzőszervrendszerünk már egészen az orrnyílásnál (vagy szájnyílásnál) kezdődik. A belélegzett levegő a légcsövön keresztül a tüdő léghólyagocskáiba, onnan pedig az oxigén a tüdőkapillárisokba kerül. Az oxigénnel teli friss vér a szív bal kamrájába áramlik, ahonnan eljut a test minden pontjára. Az egészséges sejtanyagcsere feltétele a mindig megfelelő mennyiségű oxigén jelenléte. A gázcsere (oxigén és szén-dioxid cseréje) lezajlása után a vér a test hajszálereiből a vénákon keresztül eljut a jobb szívfélbe. Innen újra a tüdőbe kerül friss oxigén felvételének céljából, és az egész folyamat kezdődik elölről.

Milyen esetekben segíthet az oxigénterápia?

 • vérkeringés javítása, szívelégtelenség, szívbetegség, magas vérnyomás, szívinfarktus megelőzése (az oxigénhiány felelős a szív koszorúereinek elmeszesedésekor fellépő fájdalomért is)
 • minden agyi és perifériás vérkeringési zavar, migrén, szédülés
 • citosztatikus kezelés kiegészítése (tumorok)
 • krónikus légzésielégtelenség (COPD), egyéb tüdőbetegségek, asztma
 • allergiák és túlérzékenységi reakciók
 • vitaminok, ásványi anyagok, aminosaval és gyógynövényhatóanyag felszívódás, hasznosulás
 • egyensúlyzavarok, nagyothallás, fülcsengés (tinnitus)
 • immunrendszer erősítése, emésztés segítése
 • seb- és csontgyógyulás elősegítése
 • menopauza, depresszió, stressz, általános közérzet javítása, energiahiányos állapotok, kimerültség megszüntetése
 • alkoholfogyasztás, nikotinfogyasztás okozta betegségek megelőzése
 • teljesítményfokozás (nemcsak sportban)
 • szén – monoxid mérgezés, hiperventilláció
 • kozmetikai bőrfiatalító kezelések

Szilárd táplálék és folyadék nélkül napokig is képesek vagyunk életben maradni… Na de oxigén nélkül hány percig?

 

 

Milyen esetekben javasolt az oxigénterápia?

Az oxigénterápia széles körben alkalmazott, és elsősorban a betegségmegelőzésre szolgál. Bár egyes távol keleti országokban például, a nagy légszennyezettség miatt ún. oxigén bárokat alakítottak ki, ahol egy frissítő tea mellett oxigén koncentrátoron keresztül friss oxigénhez tudnak jutni a betérő vendégek.

Ajánlatos minden olyan esetben - mikor nem betegség vagy szervi probléma áll a háttérben – krónikus fáradtság, teljesítmény csökkenés, koncentrációzavar levertség érzés, kialvatlanság - jelentkezik.

Egy átlagos panaszmentes felnőtt ember oxigén felvétele 1,5 - 2 liter/perc (csak az agy ennek a belélegzett oxigénnek a 20%-át fogyasztja el!). Az oxigén terápia ezt a 1,5 - 2 liter/perc – es térfogatot igyekszik helyreállítani.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a jótékony oxigén néha veszélyes is lehet. A tömény oxigén állandó vagy tartós (folyamatosan, több órán át megszakítás nélkül) belégzése károsíthatja a tüdő hörgőit, a tüdőben folyadék keletkezhet, illetve korunk előrehaladtával sejtaktivitásunk is csökken, így a kevesebb sejtfolyamathoz kevesebb oxigén szükséges. Állandó, vagy tartós oxigén belélegzése csak betegeknek, alapos orvosi kivizsgálás után javasolt.


Légzőszervi betegségek

Számtalan olyan kórkép adódhat életünk során, amikor külső oxigén ellátásra lehet szükségünk. Amikor légzési elégtelenség vagy nehezítettség lép fel.

Bővebben

Fejfájás / Migrén

Ma Magyarországon nagyon gyakran tapasztal fejfájást a lakosság. Ebből jelenleg körülbelül egymillió ember szenved rendszeres migrénes fejfájástól.

Bővebben

Immunrendszer erősítés

Oxigén nélkül nincs élet. Az emberi test 37,2 trillió sejtjének alapvető eleme. A szervezet működése az oxigén jelenlétén alapszik.

Bővebben