Rév Gázipari Kft.

True Partner in Pressure

Sport

Mai rohanó életünk mindennapos (ülő)munkája kevés fizikai megterheléssel jár együtt. A mozgás egyfajta biológiai szükséglet is, mindamellett számos jótékony hatása ismert. Csak a legfontosabb példákat említve a mozgás - az oxigénfelvevő képesség növelése útján - jótékony hatással van az immunrendszerre, idegrendszerre, az agyi kapacitásra, szív ereire, és a szervezet egészének állapotára is. Ennek ellenpéldájaként a mozgásszegény életmódból adódóan rendkívül sok betegség, fájdalom és megannyi probléma jelentkezhet.

Ugyanakkor testmozgás közben a szervezet nagyon gyorsan felhasználja a rendelkezésére álló oxigént, és a fokozott teljesítmény fenntartásához további energiaforrásokra van szüksége. Ha a vérben már nincs elegendő oxigén, a sejtek átállnak oxigénmentes (anaerob) anyagcsere üzemmódra. Ilyenkor savas erjedéssel bontják le a cukrot elégetés helyett. Ez az erjedés egy anaerob környezetben zajlik, mely felborítja a sejt normális anyagcsere folyamatait és tejsav termelődik. A tejsav lebontása a májban történik szintén oxigén jelenlétében. Tehát minden anyagcserefolyamatnak az oxigén az alfája és az omegája.

   Egy liter oxigén fogyasztásával a szervezet kb. 20 kilojoule energiát (5 kcalt) szabadít fel az energia tartalommal rendelkező tápanyagokból (általános vegyes táplálkozás esetén).

   1,5 - 2 liter/perc - nél is nagyobb igénybevétel alkalmával mindössze 1 – 2 percig végezhető csupán az adott tevékenység.

Ha több oxigént tudunk juttatni a szervezetünkbe, akkor a következő jótékony hatásokat tapasztalhatjuk sportolás közben:

  • Nő a szervezet teljesítőképessége
  • Edzés után a szervezet sokkal hamarabb regenerálódik
  • Az izomláz nem alakul ki olyan gyorsan és olyan nagy mértékben

Amikor a szervezet hozzájut a szükséges mennyiségű oxigénhez, annak hatásai azonnal érezhetővé válnak. Nő az energiaszint, javul az anyagcsere, az idegrendszer állapota, szellemi tevékenység produktívabbá válik, ezáltal a kedélyállapot is üdébb lesz. Felfrissültséget és lendületet fog tapasztalni. Önmagában már ezáltal növekedni fog a teljesítménye, legyen szó akár sportról, akár szellemi munkáról.

Segítünk választani!

Fontos tudni, hogy nem az ár, hanem az aktuális igény vagy egészségi állapot határozza meg milyen készülékre van szükségünk. Valamint érdemes ismerni a felhasználó l/perc-ben kifejezett oxigén igényét.

Normál egészséges ember oxigén igénye nyugalomban 1 l/percben határozható meg, erős fizikai megterhelés során 2-2,5 l/perc is szükséges lehet, azonban az 5 l/perc - et meghaladó igény - akár egészséges, akár beteg egyénről legyen is szó - már inkább intézményi ellátást igényel.

Alapvetően 2 formája létezik a készülékek oxigén kibocsájtásának.

- Pulzáló

A készülékben szenzor érzékeli a használójának légvételeit és koncentrátor ehhez igazítja az egy perc alatt leadott oxigén mennyiségét, ami beállításra került. Praktikusan, ha pl. 2l/perc pulzáló oxigén adagolásra állítjuk az oxigén koncentrátort az azt jelenti, hogy a 2 liternyi oxigén mennyiség belégzésre kerül, mely 2 liter mennyiséget a készülék a páciens légvételszámának megfelelően oszt el az adott perc alatt. Ilyenkor csak belégzés esetén történik oxigén kibocsájtás a készülékből, mely a legújabb Európai Uniós szabályozásnak felel meg.

- Folyamatos

Ez esetben folyamatosan áramlik oxigén a készülékből, akkor is, amikor nem történik légvétel. 

 

No de mikor és melyik készüléket?

- Stacionárius:

Nagyobb 15 - 20 kg, robosztusabb készülék, mely csak 220V-ról üzemeltethető

  • ha éjszaka is szükség van légzéstámogatásra
  • ha 0 - 24 órában szükséges az extra oxigén bevitel
  • ha tartósan ágyban fekvő, esetleg terminális állapotú a beteg
  • a 8 – 10 l/perc kapacitású készülékeket sport klubbok, kórházak, intézmények részére ajánljuk

- Hordozható:

Kicsi, könnyű, kompakt, 3 kg, hálózatról, autóból és külső akkumulátorról egyaránt üzemeltethető

  • ha aktív vagy mobilis a beteg, vagy sportolás/kertészkedés után
  • ha nappal van szükség légzéstámogatásra
  • ha egyhuzamban 6 – 8 óra folyamatos működés elegendő (majd kis szünet után újabb 6-8 óra)
  • ha sétálni, utazni szeretne
  • ha szükséges messzebb utaznia a betegnek pl. vizsgálatra

- Totál: 

A stacionárius és a hordozható kombinációja, kicsi, könnyű kompakt, 5 kg, hálózatról, autóból és külső akkumulátorról egyaránt üzemeltethető, ugyanakkor 0-24 órás oxigén ellátást biztosít

 

Jó tudni:

  • Hordozható oxigén koncentrátorból több típus is rendelkezésre áll a felhasználók számára, melyekről érdemes tájékozódni bérlés vagy vásárlás előtt:
  • nem mindegyik készülék képes 90 - 95 % - os oxigén tisztaságot előállítani, némelyik csak 40 - 45% - ra képes
  • a garancia sok esetben korlátozott érvényű, magára a készülékre vonatkozik csak, valamint a garanciális idő gyártónként eltérhet (1,2,3,..5 év)
  • nem mind rendelkezik magyarországi szervízhálózattal, esetleges meghibásodás vagy karbantartás hosszabb időt is igénybe vehet
  • a készülékek karbantartására és annak költségére is érdemes figyelemmel lenni, sok készülékben a szűrőbetétet évente javasolják cserélni, melynek anyagi terheit a bérlő/vevő viselheti

 

A fent leírt információk kifejezetten csak tájékoztató jellegűek, készülék típusonként eltérhetnek! Ezért a pontos adatokat illetően, kérjük érdeklődjön az adott termék magyarországi gyártójánál, forgalmazójánál.