Rév és Társai Gázipari Kereskedelmi Kft.

True Partner in Pressure

Gázpalackok színjelölése

A gáztöltetre jellemző színjelölés a palack vállrészén, illetve az ipari és egészségügyi gáz megkülönböztetésére szolgáló szín a palacktesten látható. A színjelölés a gázpalack tartalmának akár nagyobb távolságról való beazonosítására szolgál, például vészhelyzet, tűz esetén. A termékjelölő címkével szemben másodlagos azonosító jelzésnek számít.

A gázpalackok színjelölése Magyarországon az MSZ EN 1089-3 szabvány alapján történik, amely az EN 1089-3 eu-rópai szabvány átvétele. A szabvány szerinti színjelölés csak a gázpalack vállrészé-re vonatkozik. Egészségügyi gázok esetén emellett a pa-lackköpeny (hengeres palástrész) színe is meghatározott, kötelezôen fehér.

1. Általános alapszabály: elsődleges veszélytényező jelölése

Az általános alapszabály az elsődleges veszélytényezőt veszi figyelembe, amely a veszély nagyságát tekintve csökkenő sorrendben lehet (ADR/RID besorolás szerint):

• mérgező és/vagy korrozív
• éghető

• oxidáló

• semleges

Amennyiben egy gáz, vagy gázkeverék többféle veszé-lyes tulajdonsággal bír, akkor a palackváll színjelölése az elsődleges veszélyforráshoz igazodik. Lehetőség van a másodlagos veszélytényező színének feltüntetésére is a fő veszélytényező színe mellett, de ez hazánkban nem bevett gyakorlat.

2. Gyakori, kiemelt gázok egyedi színjelölése

Néhány fontosabb, kiemelt, gyakran használt gázra vi-szont az általános elsôdleges színektôl eltérő konkrét, specifikus színeket ír elő a szabvány.

3. Semleges (inert) gázkeverékek speciális színjelölése

Semleges (inert) gázkeverékek esetén a veszélyre utaló élénkzöld szín helyett lehetőség van a gázkeverékben megtalálható kiemelt gázok specifikus színének (legfel-jebb két szín) használatára. Tehát a két jellemző speciális gázkomponens színét festik a vállrészre, gyűrűszerűen kettéosztva azt. Az alsó gyűrű színe nem lehet azonos a palackköpeny színével.

4. Egészségügyi és belégzési célú gázkeverékek speciális színjelölése

Külön szabályok érvényesek az egészségügyi vagy egyéb belégzési célra felhasznált oxigén tartalmú keverékek vállrészének színjelölésére. Egészségügyi gázok esetén a palackköpeny (hengeres palástrész) színe is meghatározott, kötelezôen fehér. Az alábbi, legalább 20% oxigén tartalmú, kétkomponensű gázkeverékek esetén a keveréket alkotó speciális gázok színét kell alkalmazni. Amennyiben a táblázatban megadott gázkeverékben az oxigén aránya kevesebb, mint 20%, élénkzöld színjelölést kell használni. Amennyiben az oxigén tartalmú gázkeverékekben több mint egy további komponens található, akkor az elsôdleges veszélytényező szerinti színnel kell a vállrészt jelölni, az általános alapszabály alapján.

Palackköpeny színe

A palackköpeny (palást) színe az egészségügyi és ipari célú felhasználás megkülönböztetésére szolgál. Az egészségügyi gázok és gázkeverékek palackjainak köpenyrésze kötelezően egységesen fehér. fehér palackköpeny szín kizárólag egészségügyi gázoknál alkalmazható. Az egyéb, nem egészségügyi felhasználású gázokra az egyetlen kikötés, hogy a választott szín nem lehet félrevezető a gáz veszélyes tulajdonságait illetően. A köpenyen ezért az EIGA (Európai Ipari Gáz Szövetség) ajánlásainak is megfelelôen jelenleg vagy a szabvány szerinti vállszín, de nem fehér, vagy újabban egységesen szürke szín jelenik meg. Az MSZ EN 1089-3 szabvány 2011. évi módosításainak teljes bevezetéséig terjedô átmeneti időszakban a palackköpeny színe még a régi előírások szerint is előfordul.